Statige woningen voor Achterweg – Lisse

Het College gunt de herontwikkeling van de locatie van de voormalige St. Josephschool aan de Achterweg aan de combinatie van Aannemingsbedrijf A.G.J.C. van Breda B.V. (Van Breda) uit Sassenheim en The Way You Live B.V. (TWYL). Het winnende plan Lindenhof bestaat uit zes duurzame, vrijstaande woningen in een groene, parkachtige setting. 

De St. Josephschool is verhuisd naar een splinternieuwe locatie aan de Achterweg. Op de locatie van de oude St. Josephschool ziet de gemeente Lisse graag zes vrijstaande woningen. Verder is duurzaamheid van groot belang; energiezuinige woningen, hergebruik van materialen, elektrische laadgelegenheden en ruime aandacht voor groen en milieu. Deze wensen en eisen zijn van te voren besproken met omwonenden. Van Breda en TWYL hebben op een aantal van deze aspecten maximaal gescoord.

Wethouder Jeanet van der Laan:
Wij zijn blij dat wij in overleg met omwonenden een prachtige nieuwe invulling kunnen geven aan de vrijgekomen schoollocatie; deze plek krijgt nieuw karakter en betekenis. Het plan is bijzonder duurzaam, niet alleen de woningen straks, maar ook het bouwproces. Het is een aanwinst voor de Achterweg en voor onze gemeente in bredere zin.”

Winnende plan: Lindenhof
Het plan Lindenhof voorziet in zes woningen in twee verschillende types. De woningen zijn een eigentijdse, abstracte interpretatie van de statige villa’s en van de bollenschuren zoals die vroeger veel voor kwamen in de omgeving. Aan de Lindenlaan staan straks vier statige villa’s en daarachter twee wat lagere woningen die doen denken aan bollenschuren. Alle woningen worden gasloos opgeleverd en zijn levensloopbestendig. Qua uitstraling passen de woningen bij de Kindercampus.

Het plan Lindenhof is getekend door het jonge architectenbureau Studio Komma uit Den Haag, dat gekozen is vanwege haar vernieuwende kijk op duurzaamheid in combinatie met hoogwaardige stedenbouw.

Jeroen van Breda van Aannemingsbedrijf A.G.J.C. van Breda en Bart Kuil van The Way You Live:
“Wij zijn blij dat de visie die wij uitdragen op de locatie Achterweg en de gedurfde duurzaamheid door de gemeente zijn omarmd. Wij maken hier een bruisende nieuwe woonplek met een uitgesproken eigentijds karakter. Verder zullen wij zoveel mogelijk bouwmaterialen uit het bestaande gebouw hier of elders hergebruiken. Wij oogsten in plaats van te slopen. Voor wat betreft de planning: dit jaar zullen wij bezig zijn met alle planologische voorbereidingen. Uiteraard houden we omwonenden goed op de hoogte. De komende maanden zullen wij hen uitnodigen om ons plan toe te lichten. Wij verwachten in 2021 met de bouw te kunnen starten.”

Veel groen
In het nieuwe wijkje komt zoveel mogelijk groen. Zo zijn bijvoorbeeld de bergingen begroeid. Er komen groene hagen als erfafscheiding, de materialen zijn hoogwaardig en onderhoudsarm. En parkeren gebeurt zoveel mogelijk uit het zicht. Daarbij zal bijna 80% van de sloop van de oude St Josephschool hier of elders hergebruikt worden, zoals beton, baksteen, hout en staal.

Nadere informatie
Geïnteresseerden in het project kunnen zich via www.lindenhof-lisse.nl alvast aanmelden en ontvangen dan op gezette tijden automatisch bericht over de voortgang van het project.